Wonen Naarden

Naarden-Vesting

Centrum

Buurttype

Koopwoningen
0 %
eenpersoons
0 %
45-64 jaar
0 %

Wonen in Naarden Vesting

De Naarden-Vesting een stukje uniekheid van Naarden. Enorm sfeervol en knus en altijd leven en ook rust.

De vesting van Naarden is al bijna een stadje zelf binnen de gemeente Naarden (tegenwoordig gemeente Gooise Meren). Een prachtige buurt om te wonen afgesloten door de met gras begroeide wallen en de gracht(en). Kleine smalle straatjes voorzien van klinkers sieren hier het straatbeeld. Een buurt waar kinderen heerlijk kunnen spelen op de vestingwallen. Ook de wekelijkse markt in de vesting heeft altijd zijn charmes. Naarden-vesting is een geliefde buurt onder de twee verdieners met kinderen.
De vesting van Naarden is misschien wel de best bewaarde vestingstad van Europa en direct herkenbaar aan zijn stervorm. Naarden-vesting bezit genoeg restaurantjes en cafés, kunst en galerieën en kledingzaakjes. Mede hierdoor is de vesting al jaren geliefd bij het toerisme zowel uit binnen- als buitenland.

De sfeer van Naarden-Vesting
Als je door de klinkerstraatjes loopt van de vesting weet je direct dat je te maken hebt met historisch woongebied. De scheven straten en huizen laten je zien dat hier geschiedenis is geschreven. De twee hoofdstraten, de Marktstraat en de Cattenhagestraat zijn het centrum van de vesting met gezellige cafés, restaurants en knusse boetiekjes. Deze twee straten zijn het kloppende hart van de vesting samen met het marktplein (Promers) en Het Arsenaal van Jan Des Bouvrie.

De overige straten zijn kleinschalig, knus en prachtig om te mogen bewonen. De omgrenzende vestingwallen zijn voor kinderen misschien wel de mooiste speeltuin: bunkers, heuvels, grote klimbomen en aangrenzende grachten waar zomers veel word gevaren en gezwommen.
Buiten de vesting loopt een inmiddels geasfalteerd fiets- wandelpad waar veel inwoners van Naarden gebruik van maken om te joggen, wandelen, fietsen of gewoon de hond uitlaten. Rondom dit pad word ook altijd veel gevist en mede hierdoor maakt het Naarden-vesting een recreatief woongebied.

Kenmerken van Naarden-Vesting

De grote kerk
Een indrukwekkend grote kerk voor een klein vestingstadje. Tijdens een bezoek aan de ook wel genoemde St. Vituskerk kijk je je ogen uit. Mooie aankleding van binnen en de vele honderden traptreden naar boven zorgen voor een adembenemend uitzicht. Met helder weer kan je Amsterdam en Utrecht zien liggen! De kerk is in handen van de Stichting Grote Kerk Naarden en wordt veelal gebruikt voor evenementen en concerten, waarvan de bekendste de jaarlijkse Bachs Matthäus-Passion.

Het Arsenaal
Misschien wel de meest bekende interieurwinkel van Nederland, Het Arsenaal van Jan des Bouvrie. Met een altijd opnieuw wisselend interieur met de meest prachtige meubels en kunst. Echte designers stukken zijn hier te bekijken, loop een rondje door het vierkant vormige Arsenaal op begane grond en bovenetage en eindig met wat lekkers in de lunchroom van Paul Fagel of zijn naastgelegen restaurant. Opzoek naar een volledig woonadvies? Het team van Jan des Bouvrie staat altijd klaar om u te informeren en adviseren over uw mogelijkheden. Het Arsenaal dat stamt uit 1688 was ooit een militair gebouw en deed dienst als munitie opslagplaats.

Het Comenius museum
Het museum dat in het teken staat van de overleden Jan Amos Comenius die in Naarden is begraven. Het museum dat tevens ook zijn laatste rustplaats is bevinden zich in oud klooster. Breng een bezoek aan het Comenius museum en kom hier over deze man en zijn betekenis voor Naarden-vesting te weten.

Het Vestingmuseum
Een museum over de oudheid van Naarden-vesting en haar oude beschermingslinie tegen destijds buitenstaanders. In het seizoen word op de dag met kanonnen vanaf de verdedigingswal geschoten. Ervaar hoe het leven vroeger was als soldaat en loop door de bunkers en gangen in de vestingwallen en beleef dit spannende museum in eigen lijve.

De vestingwallen
De prachtige vestingwallen van Naarden-vesting waren er natuurlijk ter bescherming van de vijand en het water. Vroeger lag de vestingstad nog aan de Zuiderzee, tegenwoordig is het grootste stuk tussen het Gooimeer en de grachten weiland en hiermee een droog gebied. Kinderen en ook volwassen nemen graag een kijkje op de indrukwekkende vestingwallen. Deze zijn groen begroeid met gras en een enkele boom. Onder de vestingwallen liggen de bunkers en loopgangen die tegenwoordig zijn afgesloten en dienen als opslag. Vanaf de hoogste wallen heb je een mooi uitzicht over de grachten, de omgeving en de vesting zelf.

De (lange)bedekteweg
De bedekteweg is de weg, lees fiets- en wandelpad, over de buitenste (lage) wal. Deze zeer populaire weg onder de inwoners van Naarden maar ook voor dagjesmensen en toeristen geeft een goed beeld van de stervormige vestingstad. Je kan volledig rondom de vesting lopen en hierdoor vanuit verschillende invalshoeken kijken naar de vesting en haar beschermende wallen die bijna kaarsrecht uit de grachten omhoog stijgen. Leuke wandeltocht voor jong, oud en de hond!

Naarden-vesting is goed bereikbaar. Met de auto vanaf de snelweg kost het enkele minuten. Met de fiets vanaf station Naarden-Bussum is het ruim 5 minuten fietsen. Omliggende plaatsen zijn zowel per fiets als auto goed aan te rijden.

De Naarden-vesting heeft een kleine supermarkt, kleine lokale winkels en de nodige horeca.

Inwoners: 1475

0-14 jaar
12%
15-24 jaar
9%
25-44 jaar
13%
45-64 jaar
37%
65+ jaar
29%

Huishoudens: 800

eenpersoons
48%
met kinderen
25%
zonder kinderen
27%

Afkomst

autochtoon
79%
westerse migratie
15%
overige migratie
6%

Koop/huur

koop
71%
huur
29%

Bereikbaarheid

Meetpunt = middelpunt buurt tot middelpunt bestemming

Voorzieningen

WINKELAANBOD

De mate van gemêleerd winkelaanbod in de buurt of nabije omgeving.

3/5

HORECA

Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen in de buurt of nabije omgeving.

4/5

GROEN & NATUUR

Kwaliteit van groen en natuur in de buurt of nabije omgeving.

4/5

RUST & RUIMTE

De mate van ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

2/5

Even buurten

Breder in de omgeving kijken?

Niet de buurt die je zoekt? Kijk eens naar deze omliggende buurten: